جرمگیری دندان یا بروساژ نیازمندی است که بهطور منظم و مکرر انجام میشود تا پلاک دندان را از بین ببرد. با هر وعده غذایی و نوشیدنی، باکتریها به اسید تجزیه کربوهیدراتهای مواد غذایی میپردازند و پلاک را تشکیل میدهند. هر شش ماه یکبار به جرمگیری نیاز است، با این حال برای افرادی که مستعد تشکیل جرم و پلاک هستند یا ارتودنسی دارند، فاصله زمانی کوتاهتری لازم است. در نهایت، انتخاب دندانپزشک مناسب بسیار مهم است و میتوانید با بهترین دندانپزشکان در شهر گرگان مشورت و ویزیت حضوری یا آنلاین را ترتیب دهید.
جرم گیری دندان یا بروساژ چیست؟
جرمگیری دندان به انگلیسی Teeth Scaling یا Dental Scaling نامیده میشود. این روش درمانی دندانپزشکی است که پلاک و تارتار (کلکولوس) را از بین میبرد. پلاک، لایهای چسبنده است که در طول زمان بر روی دندانها تشکیل میشود و میتواند منجر به بیماریهای لثه شود. در جرمگیری دندان، پلاک و تارتار از بالا و زیر خط لثه پاکسازی میشوند.
پلاک دندان ممکن است منجر به التهاب لثه شود و در صورت عدم درمان، باعث جدا شدن لثه از دندان و ایجاد پاکتهایی در فضای میان دندان و لثه شود. این پاکتها باعث حبس پلاک میشوند و قابلیت پاککردن آن با مسواک وجود ندارد. اگر بیماری لثه درمان نشود، ممکن است باعث ازدسترفتن استخوان و دندان شود.
دلایل به وجود آمدن جرم دندان
- باکتریها: دهان همواره حاوی باکتریهاست، وقتی باقیماندههای غذایی روی دندانها متمرکز میشود، باکتریها آنها را به اسید تجزیه میکنند و پلاک را تشکیل میدهند.
- غذا و نوشیدنیها: خوردن غذا و نوشیدنیهایی که قند و کربوهیدرات زیادی دارند، باعث افزایش غلظت باکتریها در دهان و تشکیل جرم دندان میشود.
- سیگار کشیدن: سیگاری بودن منجر به افزایش خشکی دهان و کاهش تولید بزاق میشود، که این موضوع میتواند به تشکیل جرم دندان و بروز مشکلات دهانی منجر شود.
- عوامل جهشی: برخی افراد به دلیل عوامل ژنتیکی یا سیستمیک، بیشتر به تشکیل جرم دندان و پلاک نسبت به دیگران مستعد هستند.
- نقص های ساختاری دندان: برخی نقصهای ساختاری دندان میتواند باعث ایجاد نقاطی بر روی دندان شود که جرم و پلاک در آنها به راحتی تجمع میکند.
عوامل ایجاد پلاکت های دندانی (جرم دندان):
- باکتریها
- قند و کربوهیدرات
- سیگار کشیدن
- عوامل ژنتیکی
- نقص های ساختاری دندان
مزایا جرم گیری دندان
- پاکسازی عمیق: جرمگیری دندان بهطور موثر پلاک و تارتار را از روی سطح دندانها و زیر خط لثه پاک میکند. این عملیات پاکسازی عمیق بهبود بهداشت دهان و حفظ دندانها را تضمین میکند.
- کاهش خطر بیماریهای لثه: پلاک و تارتار ممکن است باعث التهاب و بیماریهای لثه شوند. با انجام جرمگیری دندان، خطر ابتلا به بیماریهای لثه مانند التهاب لثه، خونریزی لثه و پیریودنتیت کاهش مییابد.
- حفظ دندانهای طبیعی: با پاکسازی منظم پلاک و تارتار، دندانها از بروز پوسیدگی جلوگیری میشود. این اقدام به حفظ دندانهای طبیعی و کاهش نیاز به درمانهای دندانپزشکی بیشتر کمک میکند.
- بهبود ظاهر دندان: با از بین بردن لکهها و رنگهای غیرطبیعی روی دندانها، جرمگیری دندان در گرگان میتواند به ظاهر بهتر و سفیدتر دندانها کمک کند، که این مسئله به افزایش اعتماد بهنفس شما نیز کمک میکند.
- بهبود تنفس: پلاک و تارتار ممکن است باعث بوی بد دهان شوند. با پاکسازی منظم دندانها، بوی دهان بهبود مییابد و تنفس تازهتر میشود.
پیریودنتیت چیست؟
به بیماری بافتهای حاشیه دندان پیریودنتیت گفته می شود.
آشنایی با مراحل جرم گیری دندان در گرگان
استفاده از بیحسی موضعی
جرمگیری و روت پلنینگ دو روش درمانی در حوزه دندانپزشکی در بهترین کلینیک های دندانپزشکی در گرگان هستند که نیاز به بیحسی موضعی دارند. در این روش، دندانپزشک ابتدا مواد بیحسی را به صورت تزریق در داخل دهان فرد استفاده میکند تا ناحیه مورد درمان بی حس شود. بعد از تزریق، زمانی حدوداً پنج دقیقه طول میکشد تا اثر بیحسی کامل شود و در این مدت، فرد همچنان بیدار و هوشیار است اما هیچ گونه دردی را احساس نمیکند.
این فرایند بیحسی موضعی امکان میدهد که دندانپزشک به راحتی و بدون هیچ گونه دردی پلاک، تارتار و باکتریهای موجود در ناحیه تحت درمان را تمیز کند و عملیات جرمگیری و روت پلنینگ را انجام دهد. این فرایند به کنترل درد و تسکین فرد کمک میکند و اجازه میدهد تا درمان به طور موفقیتآمیز صورت گیرد.
بی حسی موضعی در جرم گیری:
اولین مرحله جرم گیری دندان در گرگان بی حسی موضعی در راستای کاهش درد در طول درمان است.
جرمگیری
جرمگیری دندان به دو روش دستی و با استفاده از ابزارهای اولتراسونیک انجام میشود. یکی از ابزارهای معروف در جرمگیری دندان کویترون (Cavitron) است. هر دو روش به طور مؤثر پلاک و تارتار سختشده را از بین میبرند. ابزار جرمگیری به زاویهای در حدود ۴۵ تا ۹۰ درجه نسبت به دندان قرار میگیرد و با حرکات عمودی، چرخشی یا افقی، دندانها و سطوح ریشهها را خراش میدهد و تمیز میکند. استفاده از ابزارهای اولتراسونیک مانند کویترون در جرمگیری دندان، توانایی برداشتن پلاک و تارتار را بهبود میبخشد و عمل جرمگیری را به صورت دقیقتر و سریعتر انجام میدهد.
روت پلنینگ
دنتین (عاج)، سمنتوم، مینا و پالپ دندان چهار جزء اصلی دندان هستند. پریودنتیت یک بیماری است که در صورت پیشرفت آن، میتواند به سمنتوم، عاج یا هر دو آسیب برساند. روت پلنینگ یک فرایند است که به صافکردن سطوح ناهموار و حذف باکتریهای زیرلثهای کمک میکند. در این فرایند، دندانپزشک به طور عمقی قسمت زیر لثهها را تمیز میکند تا پلاک و تارتار را از روی ریشه دندانها و منطقه زیرلثه پاک کند.
روت پلنینگ سمنتوم (لایه کلسیفیهای که ریشه دندان را میپوشاند) را به طور کامل حذف میکند و در برخی موارد، یکلایه بسیار کوچکی از سطح دنتین نیز برداشت میشود. دنتین لایه دوم دندان است که در زیر مینای دندان قرار دارد. این فرایند بهبود عفونت دندان و التهاب زیرلثه را تسهیل میکند و به حفظ سلامت دندان و بافتهای اطراف آن کمک میکند.
اجزای اصلی تشکیل دهنده دندان :
- عاج
- سمنتوم
- مینا
- پالپ دندان
شستشوی نهایی
پس از اتمام روت پلنینگ، دندانپزشک محل موردنظر را شستشو میدهد تا باکتریهای باقیمانده را از بین ببرد. سپس برای اطمینان حاصل کردن از رشد مناسب بافت لثه، کمی فشار روی لثه اعمال میشود. این اقدامات همراه با تمیز کردن دقیق و نظافت محل درمان، به کاهش عفونت و التهاب در ناحیه درمان شده و بهبود سلامت لثه و بافتهای اطراف دندان کمک میکنند.
نکات مراقبتی بعد از بروساژ
- پس از جرمگیری دندان، باید مسواک زدن را بهطور منظم و حداقل دو بار در روز ادامه دهید. استفاده از مسواک با سر نرم و حرکات ملایم در جهت صاف و نازکی دندانها توصیه میشود.
- معمولاً پس از جرمگیری، دندانپزشکان توصیه میکنند از محلول ضدعفونی کننده دهان استفاده کنید. این محلولها میتوانند به کنترل باکتریها و التهابات در دهان کمک کنند.
- استفاده از نخ دندان روزانه بعد از وعدههای غذایی برای پاک کردن بقایای غذا و پلاک میان دندانها و در نواحی سختدسترس کمک میکند.
- پس از جرمگیری دندان، توصیه میشود از مصرف غذاها و نوشیدنیهایی که شیرینی زیادی دارند، اجتناب کنید. این کار میتواند به جلوگیری از تشکیل پلاک و تارتار جدید کمک کند.
- سه بار در روز دهانتان را با آبنمک گرم بشویید. برای این کار یک قاشق سوپخوری نمک را در یک فنجان آب گرم بریزید و دهانتان را شستشو دهید تا درد و ورم کاهش پیدا کند.
- حداقل تا ۷۲ ساعت پس از جرمگیری از هیچ یک از محصولات تنباکو استفاده نکنید زیرا تنباکو روند بهبودی را آهسته میکند.
مهم ترین روش مراقبتی پس از جرم گیری:
- استفاده مرتب از نخ دندان
- مسواک زدن دندان
بدود دیدگاه