تاول در دهان و لب یا همان آفت دهان، ممکن است به دلیل عفونتهای ویروسی یا باکتریایی ایجاد شود. این مسئله بسیار شایع است و بسیاری از افراد را تحت تاثیر خود قرار میدهد. تاولها معمولا به شکل زخم دیده میشوند و ممکن است روی لبها، گونهها، لثهها، زبان، کف و سقف دهان ظاهر شوند. بعضی از افراد ممکن است تاولهای دهانی روی مری خود داشته باشند که میتواند ناراحتی زیادی برای آنها به وجود آورد. علایم تاولهای دهان و لب معمولا به محدودیتی زمانی تحت تحریک جزئی میباشند و در یک تا دو هفته بهبود مییابند. اما، برخی از این آفتها ممکن است نشانگر مواردی مثل سرطان لب یا هرپس سیمپلکس باشند. اگر تاولها بهصورت مکرر ایجاد میشوند، بزرگتر از ۲ سانتیمتر هستند، یا با علایم دیگری همراه هستند مثل تب یا اسهال، حتما باید توسط دندانپزشک یا متخصص پوست مورد بررسی قرار گیرند.
برای کسب اطلاعات بیشتر روی لینک رنگی مقابل کلیک نمایید: بهداشت دهان و دندان
تاول چیست؟
تاول یک بیماری پوستی دردناک است که در آن فضایی بین پوست و بافت زیرآن ایجاد میشود. این فضای خالی معمولاً برای محافظت از لایه های زیرین با پلاسما، خون و یا حتی چرک پر میشود. تاولها میتوانند در هر قسمتی از بدن ایجاد شوند، اما بیشترین تعداد آنها از اصطکاک پوست با یک جسم سفت یا زبر، بهخصوص در دست و پا ناشی میشود. تاول در دهان و لب اغلب به دلیل عوامل ویروسی یا باکتریایی ایجاد میشوند و بیشتر آلرژیک هستند. این نوع تاولها ممکن است باعث ناراحتی و درد شدیدی شوند. تاول دهان و لب، یا همان آفت دهان، اغلب ناشی از عفونتهای ویروسی یا باکتریایی است که باعث بروز برآمدگیهای پر از مایع در دهان میشود.
تاولهای پوستی انواع مختلفی دارند که هر کدام ممکن است در نواحی مختلفی از بدن ظاهر شوند. تاولهای دهان و لب نیز یک نوع از این تاول ها هستند و ممکن است در نواحی دهان و لب به وجود آیند. تاولها معمولا به صورت زخمهای کوچک دیده میشوند که میتوانند روی هر بخش از بافتهای نرم دهان ایجاد شوند، از جمله لبها، گونهها، لثهها، زبان، کف و سقف دهان. در برخی موارد، ممکن است این آفتها روی مری دهان نیز ظاهر شوند و موجب ناراحتی شدیدی برای فرد مبتلا به آنها شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر روی لینک رنگی مقابل کلیک نمایید: خوراکی های مضر و مفید برای سلامت دهان و دندان
انواع تاول دهان و لب
تاول های دهان و لب که همچنان با عنوان آفت دهان شناخته میشوند، میتوانند ناشی از عوامل مختلفی باشند. این زخمهای دهانی انواع متفاوتی دارند که هر کدام علائم و ویژگیهای خاص خود را دارند. برخی از انواع شایع آنها عبارتند از:
1. تاول دهان و لب بر اثر تب (تبخال)
تبخال یک عفونت ویروسی است که توسط هرپس سیمپلکس ایجاد میشود و معمولا به شکل تاولهای قرمز و پر از مایع در نزدیکی دهان و گاهی در سایر نواحی صورت ظاهر میشود. این موارد نادراً میتوانند در انگشتان دست، بینی و داخل دهان نیز مشاهده شوند. تبخالها بسیار مسری هستند و معمولاً از طریق تماس نزدیک یا بوسیدن از فردی به فرد دیگر منتقل میشوند. حتی زمانی که تبخالها قابل مشاهده نیستند، میتوانند مسری باشند و در بدن بیمار نهفته باقی بمانند تا زمانی که فرد دچار تب شود و باعث ظاهر شدن مجدد آنها شود. قبل از ظاهر شدن تبخال، ناحیه مورد نظر معمولاً دچار سوزش و درد میشود. این عفونت معمولاً با علائم خفیفی از آنفولانزا همراه است، مانند تب پایین، بدن درد و تورم غدد لنفاوی.
برای کسب اطلاعات بیشتر روی لینک رنگی مقابل کلیک نمایید: آشنایی کامل با عفونت دندان
2. کم خونی
کم خونی زمانی رخ میدهد که سطح گلبولهای قرمز خون به قدری کاهش مییابد که انتقال اکسیژن به اندامهای مختلف بدن مختل میشود. این وضعیت ممکن است با علائمی همچون رنگ پریدگی پوست، سردی پوست، رنگ پریدگی لثهها، تاول دهان و لب، سرگیجه، سبکی سر، خستگی، و افزایش یا کاهش فشار خون و تپش قلب همراه باشد. کم خونی علل مختلفی دارد و ممکن است به سرعت، مانند پس از یک جراحت یا عمل جراحی، یا به طور تدریجی در طول زمان ایجاد شود.
3. ژنژیووماتیت
ژنژیووماتیت یک نوع عفونت شایع در دهان و لثه است که معمولاً در کودکان باعث بروز تاول دهان و لب میشود. تاولهای ناشی از ژنژیووماتیت اغلب به رنگ خاکستری یا زرد مایل هستند و در مرکز قرمزی دارای ظاهری میباشند. علائم این بیماری ممکن است شامل علایمی مشابه آنفولانزا باشد و باعث ترشح زیاد آب دهان و درد در هنگام خوردن غذا، بهویژه در کودکان کوچک شود.
4. مونونوکلئوز عفونی
مونونوکلئوز عفونی عمدتا توسط ویروس آپشتین بار (EBV) در جوانان دبیرستانی و دانشگاهی ایجاد میشود. این بیماری علائمی از جمله تب، تورم غدد لنفاوی، تاول دهان و لب، سردرد، خستگی و تعریق شبانه را نشان میدهد. معمولاً علائم این بیماری پس از گذشت دو ماه به طور خودبخود بهبود مییابند.
5. زخم شانکر
زخم شانکر، یا همان زخم استوماتیت آفتی، یک عارضه دهانی است که با ایجاد تاولها و زخمهای کوچک بیضی شکل و دردناک در داخل دهان همراه است. این تاولها و زخمها بیشتر به رنگ قرمز یا سفید بوده و گاهی ممکن است به رنگ زرد نیز ظاهر شوند. تاول دهان و لب این عارضه معمولا بیضرر است و در عرض چند هفته به طور خودبخود بهبود مییابد، اما ممکن است نشاندهنده وجود بیماریهای جدیتری مانند بیماریهای کرونا، سلیاک، کمبود ویتامین یا HIV (ایدز) باشد.
6. کمبود فولات
کمبود فولات، یک ویتامین B اساسی است که در ساخت و ترمیم DNA نقش دارد و برای رشد و سلامتی لوله عصبی در جنین ضروری است. این کمبود معمولاً منجر به کاهش تولید گلبولهای قرمز و کمبود خون میشود که یکی از شایعترین علائم آن خستگی، ضعف، و رنگ پریدگی پوست است. همچنین زخمهای دهان و لب، تورم زبان، موهای خاکستری زودرس، و تاخیر در رشد نیز ممکن است نتیجه کمبود فولات باشند. کمبود فولات بیشتر اوقات باعث بروز تاول در لثهها میشود، اما ممکن است ضایعات موجود در لثه نیز علتهای دیگری را نشان دهد.
7. برفک دهان
برفک دهان یک عفونت قارچی است که معمولا در دهان و بر روی زبان ایجاد میشود. این بیماری بیشتر در نوزادان و کودکان رخ میدهد و ممکن است نشان از ضعف سیستم ایمنی در بزرگسالان باشد. در برفک دهان، برجستگیهای سفید کرمی روی زبان، گونهها، لثهها و لوزهها ظاهر میشود که ممکن است باعث خراشیده شدن آنها شود. علائم دیگر برفک دهان شامل درد در محل برجستگیها، از دست دادن حس چشایی، مشکلات در بلع، پوست خشک و ترک خورده در گوشههای دهان است.
8. بیماری دست، پا و دهان
بیماری دست، پا و دهان یک عفونت ویروسی است که باعث ظهور تاولهای قرمز و دردناک در دهان، روی زبان و لثههای کودکان میشود. این بیماری به دلیل تاولهایی که در این نواحی به وجود میآید شناخته میشود و همچنین ممکن است باعث ظهور لکههایی در باسن، ناحیه تناسلی، دست و پا شود.
9. لکوپلاکیا
لکوپلاکیا یک بیماری است که لکههای سفید و ضخیم را روی زبان و داخل دهان ایجاد میکند که ممکن است به شکل تاول دهان و لب به نظر برسد. این لکهها گاهی برآمده، سفت و دارای مو میباشند. اغلب این عارضه در افراد سیگاری رخ میدهد و معمولاً پس از دو هفته به طور خودبخود از بین میرود. بیشتر مواقع لکوپلاکیا بیضرر است، اما در موارد جدی ممکن است با سرطان دهان مرتبط باشد. مراقبت منظم از دندانها میتواند به جلوگیری از بازگشت این بیماری کمک کند.
10. لیکن پلان دهان
لیکن پلان، یک اختلال التهابی مزمن است که بر لثهها، لبها، گونهها و زبان اثر میگذارد. در این بیماری، تاولها به صورت لکههای سفید توری و برجسته ظاهر میشوند که بیشتر به شکل تار عنکبوت شبیه هستند. تاول دهان و لب این بیماری ممکن است شکافته شده و به زخم تبدیل شود. زخمهای باز لیکن پلان ممکن است در هنگام خوردن غذا یا مسواک زدن خونریزی کنند و بسیار دردناک باشند.
11. بیماری سلیاک
بیماری سلیاک یک واکنش غیرطبیعی از سوی سیستم ایمنی بدن به گلوتن است که به پوشش روده کوچک آسیب میرساند و منجر به آسیب پرزهای روده کوچک میشود، که در نتیجه جذب مواد مغذی مهم مانند ویتامینهای B، ویتامین D، آهن و کلسیم ضعیف میشود. علائم این بیماری متفاوت است و ممکن است بین بزرگسالان و کودکان متفاوت باشد.
- علائم معمول در بزرگسالان شامل اسهال، کاهش وزن، درد معده، کمبود آهن، درد مفاصل، نفخ، مدفوع چرب، بثورات پوستی و زخمهای دهان است.
- علائم شایع در کودکان شامل کاهش وزن، تاخیر در رشد، تاخیر در بلوغ، اسهال یا یبوست مزمن، درد معده، و دندانهای زرد یا تغییر رنگ دندانها است.
12. سرطان دهان
سرطان دهان به طور تقریبی تمام بخشهای دهان را از جمله لبها، گونهها، دندانها، لثهها، دو سوم جلوی زبان، سقف و کف دهان را تحت تأثیر قرار میدهد. این بیماری بسیار جدی است و باعث ظهور لکههای سفید یا قرمز و تاولهای بزرگ در لب و دهان میشود که با گذشت زمان بهبود نمییابند. کاهش وزن، خونریزی لثه، درد گوش و تورم غدد لنفاوی در گردن نیز از علائم این بیماری هستند. برای درمان سرطان دهان در گرگان می توانید به کلینیک تخصصی گرگان دنتال مراجعه نمایید و حتی از مشاوره حرفه ای ما بهره مند شوید.
13. زبان مودار سیاه
زبان مودار سیاه یکی از علل احتمالی تاول دهان و لب است. این وضعیت، که بدون درد است، زمانی رخ میدهد که برجستگیهای کوچک روی زبان شما بلند میشوند و باعث میشوند باکتریهای موجود در دهان شما بهطور نامناسب تجمع کنند، این باعث ظاهر شدن زبان به رنگ مودار و سیاه میشود. علل این وضعیت میتواند شامل مصرف آنتی بیوتیک، بهداشت نامناسب دهان، سیگار کشیدن، مصرف بیش از حد چای یا قهوه، و کمبود بزاق باشد. معمولاً مسواک زدن زبان و استفاده از زبان خراش میتواند کمک کننده باشد، اما در مواردی داروهای خاصی نیز ممکن است لازم باشد.
14. آفت دهان
آفت دهان یکی از مشکلات رایج در دهان است که علت دقیق آن هنوز مشخص نیست. این زخمهای کوچک و دردناک ممکن است به دلیل عوامل مختلفی ایجاد شوند از جمله:
- حساسیتهای غیرطبیعی
- عفونتها
- تغییرات در سطح هورمونی
- استرس
- کمبود برخی ویتامینها
تاول دهان و لب این بیماری ممکن است به عنوان زخم آفتی نیز شناخته شود. این زخمها معمولا در زبان، گونه و حتی لثهها ظاهر میشوند. بیشتر موارد آفت دهان پس از یک یا دو هفته بهبود مییابند. درمان آفتهای شدید و مداوم ممکن است نیازمند استفاده از کرمهای بیحسکننده، داروهای تجویزی یا لیزرهای دندانی باشد.
15. زبان جغرافیایی
زبان جغرافیایی یک وضعیت غیرعادی در زبان است که معمولا با از بین رفتن برخی از برجستگیهای کوچک آن همراه است، به طوری که زبان به نظر میرسد مانند یک نقشه جغرافیایی باشد. در این وضعیت، تاولها و لکهها ممکن است مکان، الگو و اندازه خود را در چند دقیقه یا چند ساعت تغییر دهند. زبان جغرافیایی عموما بیضرر است و ممکن است به طور ناگهانی ظاهر شود و بهبود یابد. این اختلال معمولا نیازی به درمان ندارد، اما در صورت وجود درد، مصرف مسکنهای غیرتجویزی یا داروهای ضد التهاب میتواند تسکین بخش باشد.
16. بیماری لثه (ژنژیویت)
بیماری لثه، یا ژنژیویت، هنگامی که رخ میدهد، باعث تجمع باکتریها در امتداد خط لثه میشود که ممکن است منجر به ایجاد تاولها شود. ژنژیویت علائمی از جمله قرمزی، پفکی شدن و خونریزی لثه را نشان میدهد. رعایت بهداشت دهان و دندان میتواند در پیشگیری از بیماریهای لثه مؤثر باشد. عواملی همچون سیگار کشیدن، رژیم غذایی نامناسب و تنش میتوانند این بیماری را تشدید کنند.
17. تاتوآمالگام
این لکههای تاول معمولاً به عنوان خالکوبی آمالگام شناخته میشوند و زمانی رخ میدهند که یک تکه کوچک از آمالگام در گونه یا لثه شما جاسازی شود. نقره موجود در آمالگام به بافت نرم دهان شما نفوذ میکند و در نتیجه یک لکه کوچک و شبیه به یک خالکوبی ظاهر میشود. خالکوبی آمالگام به طور عمومی ضرری ندارد، اما اگر لکه رشد کند یا رنگ آن تغییر کند، ممکن است خالکوبی آمالگام نباشد.
18. پریودنتیت
در این نوع، افزایش التهاب باعث عقب نشینی لثهها میشود و ممکن است حفرههایی بین دندانها و لثهها ایجاد شود. این حفرهها جرم، پلاک و باقیماندههای مواد غذایی را به دام میاندازند که در نهایت منجر به عفونت و آبسه میشود. بیماری پیشرفته لثه به استخوان نگهدارنده دندان آسیب میرساند و یکی از دلایل اصلی از دست دادن دندان در بزرگسالان است. برای درمان عقب نشینی لثه باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
19. التهاب به دلیل آسپرین
اگرچه ممکن است فکر کنید که این کار درد را سریعتر تسکین میدهد، اما در واقع اسید موجود در آسپرین ممکن است باعث سوختگی و آسیب دیدگی لثه یا گونههای شما شود. راههای جلوگیری از سوختگی ناشی از آسپرین بسیار ساده است؛ آسپرین را ببلعید. بیشترین موارد سوختگی ناشی از آسپرین معمولاً در عرض دو هفته بهبود می یابند.
هشدار: در راستای استفاده از هرگونه مسکن و آسپرین و داروهای دیگر حتما حتما با پزشک و دندانپزشک خود مشورت نمایید و طبق تجویز متخصص آن ها را مصرف نمایید. چرا که محتوای این سایت تنها برای افزایش اطلاعات شما است.
20. عوامل فیزیکی
عوامل فیزیکی نیز میتوانند عاملی در بروز تاول دهان و لب، علاوه بر عوامل بیولوژیک باشند. این عوامل شامل:
- گاز گرفتن زبان، گونه یا لب
- سوختگی در دهان
- برخورد یک جسم تیز مانند دندان مصنوعی به زبان
- مسواک زدن با شدت زیاد یا استفاده از مسواکهای سفت و سخت
- جویدن تنباکو
در اغلب موارد، تاولهای دهان و لب باعث قرمزی و درد، به خصوص هنگام خوردن و نوشیدن میشوند. این تاولها همچنین ممکن است باعث سوزش یا سوزن سوزن شدن در اطراف خود شوند. به ویژه به اندازه، شدت و موقعیت تاول در دهان و لب بستگی دارد که آیا خوردن، نوشیدن، یا حتی صحبت کردن برای شما دشوار خواهد بود یا خیر. در برخی موارد، تاولها میتوانند به زخم تبدیل شوند.
در صورتی که هر یک از موارد زیر را مشاهده کنید، بهتر است به یک دندانپزشک یا متخصص پوست مراجعه کنید:
- تاولهایی که قطر آنها بیشتر از ۲ سانتیمتر باشد
- مکرر بودن تاول دهان و لب
- بروز بثورات
- ایجاد بی دلیل زخم در دهان
- درد مفاصل
- تب
- اسهال
بدود دیدگاه